top of page

Quinoa: energia sense gluten


La quinoa és un aliment imprescindible en el rebost dels celíacs. Amplia les possibilitats culinàries dels qui no poden prendre gluten i volen menjar de manera saludable i nutritiva. Posseeix proteïnes d’un alt valor biològic, que contenen tots els aminoàcids essencials, i admet una gran varietat d’elaboracions.

La quinoa és un aliment rodó. No només perquè té forma esfèrica, sinó també des del punt de vista nutritiu. És rica en fibra i en minerals (com el ferro, el calci i el fòsfor) i també aporta vitamina B i àcid fòlic. A més, aporta carbohidrats d’absorció lenta i és baixa en greixos (entre un 4 i un 9 %), la meitat dels quals són cardiosaludables en forma d’àcid linoleic (omega-6).

Som davant un pseudocereal versàtil que forma part d’una infinitat d’elaboracions culinàries sense gluten. La quinoa és tan digestiva i ben tolerada que es pot afegir com a ingredient a les farinetes dels nadons. Els grans es poden coure com si fossin d’arròs per fer risottos o paelles (són boníssimes amb verdures i seitan fumat), però també poden incorporar-se en guisats, sopes, amanides o per fer farcits o hamburgueses vegetals.

També s’obtenen resultats excel·lents en elaboracions dolces. Per exemple, una barreja de grans de quinoa inflada amb mel o xarop d’atzavara i fruita seca per fer barretes energètiques. Fins i tot hi ha qui les banya en xocolata per preparar delicioses llaminadures sense gluten.

Abans de preparar la quinoa heu de tenir en compte el següent:

  • Renteu els grans. Cal esbandir amb aigua els grans fins que surti l’escuma provocada per la saponina, la substància que dóna el toc amarg al gust de la quinoa.

  • Coeu-la en la quantitat d’aigua necessària. Per obtenir una tassa de quinoa necessitareu 2 tasses de líquid.

  • Calculeu-ne la proporció. Amb una tassa de gra en sec obtindreu tres tasses de quinoa preparada.

  • Quan temps ha de bullir? Entre 15 i 20 minuts.

  • Augmenteu-ne el sabor. Si voleu que quedi més saborosa, cuineu-la en un brou vegetal o de pollastre. També podeu afegir-hi espècies o herbes aromàtiques (all, cúrcuma, romaní, pebre negre, etc.) o torrar-la a la paella per aconseguir el característic gust de nous.

Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page