top of page

Espanya, a la cua d'Europa en ajudes per a celíacs


El Ministeri de Sanitat del Govern d'Espanya finança diferents tipus d'ajudes als malalts crònics; però, la celiaquia, una malaltia crònica de l'aparell digestiu l'única medicina és l'alimentació, està totalment al marge de qualsevol tipus de subvenció econòmica o alimentària.

Al marge de l'Estat, algunes comunitats autònomes com Extremadura i Biscaia, destinen prestacions que inverteixen en lots de productes específics per a famílies amb celíacs, especialment per a les més desfavorides; de la mateixa manera que alguns ajuntaments han presentat Proposicions No de Llei instant el Govern a que es creïn ajudes econòmiques. D'aquesta manera obtenim que la concessió d'ajudes per a aquest sector de població és una assignatura pendent, tot i que els principals partits polítics les van incloure en els seus programes electorals.

Segons ha recollit CeliCity en una comparativa europea de la situació dels celíacs, Letònia, Grècia, Itàlia, Hongria, Dinamarca, Noruega i Suècia els països que destinen més ajudes als Celíacs; per contra, Espanya està a la cua d'Europa pel que fa a ajuts públics. En altres països de la Unió Europea no només hi ha una conscienciació, sinó que s'han establert mesures per ajudar econòmicament a aquest col·lectiu, ja sigui mitjançant una quantitat mensual estipulada, mitjançant desgravació de l'IRPF, o mitjançant la prescripció mèdica d'aliments sense gluten. Els països que donen més ajudes en percentatge, calculant la quantia màxima de la prestació en relació al salari mitjà són: Letònia (17,80%), Grècia (14,83%), Itàlia (6,90%), Hongria (6 , 44%), Dinamarca (5,70%), Noruega (4,70%) i Suècia (4,05%). Altres països com Holanda, Polònia (10% IRPF) o Portugal (5% IRPF) permeten desgravar les despeses en la declaració de la renda; mentre que a Luxemburg reemborsen els productes sense gluten, i a Malta s'afavoreix la

compra de productes sense gluten per prescripció mèdica.

Entradas destacadas
Entradas recientes
Archivo
Buscar por tags
No hay tags aún.
Síguenos
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page